Zagreb
19 May, Thursday
6° C
TOP

Kako (ne)dejtati

00:30, 1.1.2020. Treće nazdravljanje, s ogromnim uzbuđenjem oko nadolazećeg desetljeća. Hej, pa ovo je ono u kojem se događaju velike stvari! Stvarno velike! ”Nek’ ova godina bude dobar uvod za desetljeće koje slijedi!”, bila je moja zdravica. Živjeli!

Pet mjeseci kasnije, preživjeli jesmo, živjeli…malo manje. Velike se stvari definitivno jesu desile, ali kad kažeš velike stvari obično ne misliš velike globalne krize nego velike fešte, velika dostignuća, velike ljubavi. Eh, da, ljubav u doba korone zvuči fatalno – ali dobro znamo da se fatalne stvari događaju likovima na platnu.

Sad, kad se stvari polako vraćaju u normalu, kad smo svi (jesmo li?) kolektivno shvatili da smo ipak ljudi od društva i kad smo se dovoljno podružili sami sa sobom, vrijeme je za nadoknadu propuštenih iskustava (bez pritiska).

Budući da će sada opcija da Sanja ode na dejt s Markom (svaka sličnost sa stvarnim osobama slučajna je i nenamjerna) vrlo vjerojatno biti malo veća nego prije, hajmo se zajedno potruditi da nam svima ti dejtovi ne budu još jedno traumatično iskustvo.

  1. BON-TON! Kako pričaš s konobarom, tako će ona nastaviti pričati s tobom.
  2. Manje je više. Muškarci vole tajanstvene žene je dosadna floskula koju, kao osoba koja voli na prvom susretu objasniti zašto točno misli da je sedmi osnovne najgore razdoblje života, NE podržavam, ali…nemoj prepričati pubertetske traume osobi koju poznaješ pola sata. Što ćeš onda raditi na 15. dejtu?
  3. Samo zezancija…kaže netko, zaboravila sam tko, i čini se da je taj otkrio tajnu (adolescentskog) života, a samim time i dejtanja. Želim da mi bude smiješno, želim da se moj sarkazam shvati da ne ispadnem luda, želim da moje (loše) fore budu dobro prihvaćene, želim čuti dobre loše fore. A za ovo sam definitivno sigurna da govorim u ime svih.
  4. Kopernik je bio u pravu, svemir se ne vrti oko nas. O sebi sve već znaš, ne moraš si to još jednom ponoviti naglas. (Ovo ne znači da na svako njihovo pitanje ti odgovoriš s: ”A ti?”. Zapravo, molim te, nemoj. Ne kopiraj tuđu zadaću, pripremi svoja pitanja!).
  5. ”Joj, koja gužva danas u tramvaju” i ”I, čime se baviš u slobodno vrijeme?” su, redom, za susjedu i školski leksikon. Small talk nikad nije bio, nije, a nadam se da nikad ni neće biti u modi. Svi ga mrzimo, a nekako mu ne možemo pobjeći. Nameće se još samo pitanje je li gori od neugodnih tišina – no oboje tjera drugu osobu da dobije ”iznenadni hitni poziv” i više se ne vidite. Još jednom, pripremi svoja pitanja!! (Gratis savjet, svako pitanje koje počinje s ”I, …?” loše je pitanje.).
  6. Na kavi si s jednom osobom, ne s cijelim kafićem. Ako se svako malo osvrneš oko sebe ili moraš vidjeti svaku osobu koja je ušla u prostoriju, daješ očiti dojam da ti je svejedno tko sjedi pred tobom.
  7. Ne spominji bivše. Samo…nemoj. (Ni kombinacije, propale pokušaje, nikad prežaljene neisprobane odnose i nikad, ali baš nikad, lovačke priče. Ako se osoba osjeća kao još jedna u nizu, iz tog niza će sama istupiti).
  8. Kavalirstvo je automatska ulaznica za drugi dejt. Naravno, s mjerom (ako smo u lokalnoj birtiji, bilo bi prilično čudno za sve prisutne da mi pridržiš barski stolac da sjednem…iako, uz dobar šarm sve je izvedivo, ali kad bismo svi imali dobar šarm svaki bi dejt bio uspješan). Otprati me doma! Svakako, nemoj otrčati za svojim tramvajem i pustiti me da čekam svoj pitajući se bježiš li od mene ili se bojiš mraka i koja je od tih opcija gora.
  9. Nemoj provesti večer prije na profilu osobe s kojom se sutradan nalaziš jer bi se jako lako moglo desiti da joj saznaš tetino ime i preznačajno kimaš glavom kad spomene gdje je bila na maturalcu… Uz to, ako saznaš da ideš na kavu s ogromnim fanom košarke, nemoj se praviti da je to, gle slučajnosti, tvoja velika strast! Ako ne znaš ime nijednog kluba, to će vrlo brzo isplivati na površinu.
  10. Nisam mislila da je ovo moguće, ali… nemoj dovesti dečka/curu na dejt. Istinita priča! (a ni najbolje frendice nisu pretjerano poželjne u ovoj situaciji).

 

Lista je stvarno duga, no moglo bi postati obeshrabrujuće – a vrijeme je za ljubav! I malo uzbuđenja. Pa, iako stvari mogu poći po krivu velikom brzinom, ako se uspiješ držati svega ovoga, mislim da možemo računati na drugi dejt. I što onda? To je već nova priča.

by Antonija Mrla