Zagreb
29 Nov, Wednesday
2° C
TOP

Motivacija za bolje učenje

„Danas još odmaram, ali od sutra krećem s učenjem!“  Poznato? I da kažeš da nije, lažeš. Ovo je tipična rečenica svakog studenta pred ispit pa tako i tebe, a sad priznaj – koliko si je puta izrekao/la tijekom svog studiranja? Svaki drugi vikend?

Šalu na stranu, treba sjest’ i zagrijat’ stolicu ne DOBAR STARI VIKEND PRIJE KOLOKVIJA nego barem mjesec dana ranije.

Tradicionalan scenarij u nedjelju prije kolokvija; „ujutro“ popiješ pet kava i čvrsto vjeruješ da će ti one pomoći u liječenju mamurluka (bila bi sramota da subotnji izlazak nije bio kvalitetan, ipak od sutra počinješ učiti…). Popodne shvaćaš da ti je jutarnje uvjerenje palo u vodu pa se bacaš na Red Bull. Znaš što ćeš dobiti od toga? Masovno kofeiniziranje od kojeg nećeš moći zaspati noć prije ispita (a taj umor ćeš kasnije vjerojatno iskoristiti kao opravdanje što si loše napisao/la, već znamo).

Šalu na stranu vol. 2 – kako se zapravo motivirati na učenje? Jako teško, da… Ali početna motivacija može biti ta da ako par tjedana zagriješ stolicu, pred tobom će biti narednih par subota i nedjelja tijekom kojih ćeš se za početak moći naspavati, a nakon toga i zabaviti s ekipicom. Samo nebo vam je granica, sjeti se da si čak i u nedjelju vjerojatno možete dati malo oduška, štrajkanje s učenjem ti ne možemo oprostiti, ali preskok jednog predavanja ponedjeljkom ipak hoćemo. ? To bi za početak mogla biti dosta dobra motivacija.

Razloga zašto nam se ne da učiti je mnogo, ali hajd’mo sad ozbiljno, donosimo savjete kako što lakše i bezbolnije proći kolokvije/ispite i kako što više usrećiti roditelje ?:

  1. Prvo napravi dogovor sam sa sobom, a zatim i raspored učenja

Kada se odlučimo donijeti neku odluku u životu, važno je da je ispoštujemo i da ne lažemo sami sebe. Napravi dogovor sa samim sobom (u svojoj glavi) kada krećeš s učenjem, sukladno tome složi raspored učenja, lekcije podijeli na broj raspoloživih dana, ali obavezno ostavi par dana za ponavljanje gradiva. I hej, nitko nije rekao da u tom rasporedu nema izlazaka i druženja s prijateljima, kao i ostalih tebi dragih aktivnosti.

Prošaraj si određene vremenske periode i lekcije u rasporedu različitim bojama kako bi ti izgledao što zanimljivije i primamljivije, tj. radi što god te veseli i misliš da bi te motiviralo na učenje. Obaveze si možeš napisati i na samoljepljive papiriće i kako koju obavezu izvršiš, tako papiriće odmah i bacaš i vjeruj nam, momentalno će izgledati kao da imaš manje stvari za odraditi što će te posljedično dovesti do veće motivacije.

  1. Ne čekaj zadnji čas, kreni na vrijeme!

Upravo tako, nemoj čekati zadnji vikend prije ispita za učenje, svi znamo kako to završi odnosno ne završi. Također, nemoj čekati trenutak inspiracije, već pronađi motivaciju u nečemu i KRENI! Hoće li motivacija (naravno nakon položenog ispita!) biti izlazak, izlet ili jednostavno haljina iz Zare koju želiš već mjesecima… Na tebi je. Bitno je samo da kreneš, a kad kreneš, sve će biti lakše. Kad ustanoviš koja ti metoda odgovara, drži je se i „peglaj“…

  1. Bitno je mjesto i vrijeme

Kao što je bitno kada krećeš i kako krećeš učiti, također je važno i mjesto na kojem učiš. Nije dobro da učiš svaki put u različitoj sobi, za stolom ili na krevetu. Pronađi svoj kutak za učenje koji ti odgovara i uredi ga za sebe. Razmisli dobro u koje doba dana možeš najbolje savladati gradivo. Zamoli ukućane da te ne ometaju za vrijeme učenja. Neka prostor u kojem ćeš učiti bude dobro osvijetljen i prozračan. Pronađi motivacijske poruke vezane uz učenje na internetu, nalijepi si na zid/stol/ploču. Vizualni efekt isto čuda čini!

  1. Reci NE društvenim mrežama

Najgori i najveći kradljivci pažnje su mobiteli, laptopi i ostala tehnološka čuda. Priguši zvuk na mobitelu, isključi Internet na par sati i eto ti još jedne motivacije, mobitel uzimaš u ruke tek nakon što naučiš što si i zacrtao/la za taj dan. Ili… Evo još jednog prijedloga, 1 lekcija = 10 minuta na Whatsappu. Ne zvuči toliko loše, što ne?

  1. Uči s prijateljem

Nekima je puno lakše učiti u društvu pa ako ti i tvoj prijatelj polažete isti predmet, zašto ne biste učili skupa? Učenje s frendom donosi brojne benefite. Prije početka učenja si bacite malu ćakulicu i ispijte kavicu, a nakon toga slijedi akcija. Ispitivanje jedan drugog, ponavljanje za drugim na glas, međusobno objašnjavanje drugom ono što jednom nije jasno i obratno bi mogle biti samo neke od dobitnih kombinacija. Ako je nekim čudom taj dan petak, slobodno se možete nakon učenja nagraditi i nečim kratkim. 😛

 

 

 

  1. Nagradi se!

Kao što smo spomenuli u tekstu iznad, nagradi se. Nakon savladane lekcije ili u zasluženoj pauzi pokušaj se nagraditi nečim što voliš, bila to kava s frendom/frendicom ili odlazak u šetnju. Slobodno si dodijeli i odredi male i velike pauze, ništa nećeš postići ako sjediš za stolom 10 sati, koncentraciju valja njegovati, a najbolje načine za to znaš upravo ti. ? Zato nemoj oklijevati, složi si popis motivirajućih stvari koje ćeš odraditi nakon što finaliziraš prioritete (slash učenje) i sve će biti toliko bolje, bezbolnije i ugodnije.

Što se čeka? Tri, čet’ri, sad… Akcija!!

By: Tara Aždajić